Türkan Pakel Ataman Yazıları

Anılar ve Gazete/Dergi Yazıları

Hakkında

Emekli öğretmendir. 1930-2014 yılları arasında yaşamıştır. Kendi döneminde Balıkesir’de lise okuyan üç kız öğrenciden biridir. Diğerlerinden biri ablası Muzaffer Aydın’dır. 1952 yılında Çapa Eğitim Enstitüsü’nden mezun olduktan sonra öğretmenliğe başlamıştır. İlk görev yeri Erzincan’dır. 1956 yılında Ali İhsan Ataman’la evlenmiştir. 1957 yılında ilk oğlu Servet Cenk, 1960 yılında ikinci oğlu Bekir Kemal dünyaya gelmiştir. 30 yıl Türkçe ve Sosyal Bilgiler öğretmenliği yaptıktan sonra emekli olmuştur.Büyük oğlu 1994 yılında bir beyin tümörü nedeniyle vefat etmiştir. Geride gelini Carolyn, torunları Joseph Baha ve Claire Zeynep kalmıştır.

Türkan Pakel Ataman, emekli olduktan sonra bir kenara çekilmek yerine yazarlığa başlamıştır. Yazıları kimi zaman Bütün Dünya dergisine, kimi zaman Balıkesir’de bir yerel gazetede yayınlanmıştır. Elle yazarak derlediği anıları bilgisayarda dizilerek küçük oğlu tarafından kitap haline getirilmiş ve fotokopiyle çoğaltılmıştır.

Hayatına dair anılarını içeren “Yerebakan Gülleri” kitabının girişinde neden yazdığını şu sözlerle ifade etmiştir:

“Çocuklarımızın, nereden gelip, nereye gittiklerini bilmeleri için…
Belki bizi yetiştirenlere bir vefa borcu olduğu için…
Belki de eski günlere duyulan bir özlemdi bu.
Kimbilir?”

Bu site, anısını yaşatmak için küçük oğlu tarafından düzenlenmiştir. Yayınlanmış ya da yayınlanmamış ama fotokopiyle çoğaltılarak dağıtılmış yazılarını içerir.